Çene botoksu olarak bilinen masseter botoks, botulinum toksinin masseter (çiğneme) kasına enjeksiyon edilmesiyle yapılır ve diş sıkma ya da gıcırdatma tedavisinde kullanılır. Masseter botoks, dişlerde hasara ve ağrıya yol açan diş sıkma rahatsızlığının tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir. Dr. Samira ve Dr. Estetiks Sağlık ve Güzel Merkezi olarak masseter botox (çene botoksu) hakkında merak edilenleri sizler için derledik…
Masseter botox uygulamasında, botulinum toksini doğrudan masseter kasına enjekte edilir ve kas, dişlerin istem dışı gıcırdatılmasını ve çenenin sıkılmasını durduracak kadar zayıflatılır. Bu işlem, kasları rahatlatır ve dişlerin gıcırdatmadan dolayı aşınmasını ve yıpranmasını azaltır.
Çene botoksunun etkisi, kişiden kişiye, diş sıkmanın şiddetine ve kasların yoğunluğuna göre değişmekle birlikte ortalama 6 ay sürer, etkinin korunması için müdahale tekrarlanmalıdır.
Çene botoksu yaptırdıktan sonra etkisi genelde 12-72 saat içinde görülmeye başlar ve 2 haftada maksimum etkinliğe çıkar. Hafif bir yüz hacmi azalmasının görülmesi 4-6 haftayı bulur.
Çene botoksu 6 ayda bir tekrarlanabileceği gibi daha önce botulinum toksiniyle bir tedavi görüldüğü durumlarda tekrarlanma aralığı 9-12 aya kadar uzatılabilir. Bunun nedeni, kasların artık zayıflamış olması ve kasılamamasıdır.
İlk uygulama ile ikincisi arasında 3-4 ay olmalıdır. Çene botoksunun çok erken sürelerle tekrarlanması kalıcılık süresinin kısalmasına neden olabilir.
Çene botoksundan sonra bazı hastalarda baş ağrısı, nezle gibi rahatsızlıklar görülür. Bunlar nadir görülen yan etkiler olmakla birlikte ilk 72 saatte botoksun ciddi etkisi olmaz.
Bazı hastalarda 2-4 hafta boyunca konuşma, içme ya da yeme ile ilgili sorunlar görülebilir ve morarma ve kızarıklık meydana gelebilir. Bunlar kısa süre içinde geçecektir.
Hamilelere ve emziren kadınlara masseter botoks uygulanmaz.